Nous horaris al magatzem de Torà

A partir del proper dilluns, 12 d'abril, el magatzem de Torà canvia el seu horari d'atenció al públic. Així, les instal·lacions obriran al matí i a la tarda durant les següents franges horàries:

De 10:00 a 13.30h
De 15:30 a 17:00h

Podeu contactar amb el centre de Torà a través del correu electrònic tora@coopartesa.com o el telèfon  973 473 152.


Article d'actualitat - Un any després de l'arribada de la COVID-19

Aquesta setmana parlem de la situació econòmica un any després de l'arribada de la COVID-19.

Llegeix tot l'article clicant AQUÍ


RECORDATORI: Terminis per fer modificacions en l'assegurança de cereal integral d'hivern

Respecte la Contractació de l'Assegurança de cereal, totes aquelles persones que ja vàreu contractar la integral a l'hivern, RECORDEU ARA els terminis per FER MODIFICACIONS:
- fins l'1 d'abril de 2021: període de modificacions de les declaracions fetes 
- fins l'1 d'abril de 2021: Passar sinistre per no naixença o bé no implantació 
- fins el 15 d'abril de 2021: Passar sinistre per fauna cinergètica (conills, llebres...)
- També podeu contractar una assegurança complementària de kg's/hac per tenir més cobertura per la pedra i el foc 

Us recordem també els terminis per contractar PEDRA I FOC:
- Pel cereal d'hivern, termini obert fins el 15 de juny de 2021
- Pel cereal de primavera, termini obert fins el 31 de juliol 2021

Quedem a la vostra disposició per ampliar informació o bé atendre qualsevol dubte o consulta.


Preus a Mercolleida del sector porcí

Llotja de Mercolleida: Dijous, 25 de març de 2021. (Preus vàlids per a dues setmanes)

Consulta els preus del sector porcí clicant aquí


Consulta la Newsletter especial d'aquest mes de març

Converses amb dones ramaderes, per commemorar el Dia Internacional de les Dona (8 de març): 

CLICA AQUÍ


RECORDATORI: Verificació obligatòria de les basses de purins

Cada 6 anys, és obligatori dur a terme una verificació de les basses de purins, és a dir, de les  instal·lacions d'emmagatzematge de dejeccions líquides o semi-líquides externes a les naus, (tant les que es troben a l’interior de l’explotació ramadera com les instal·lacions d’emmagatzematge en destinació).

La propera revisió s'ha d'haver fet abans del 25 de juliol de 2021, en els següents casos:
- Explotacions de l’annex I i II ubicades en Zona Vulnerable
- Explotacions porcines de l’annex III ubicades en Zona Vulnerable, que tinguin 1200 porcs o més d’engreix o l'equivalent (si la granja té altres fases de producció com poden ser truges, garrins, etc). 

Compte!! Aquesta comprovació s'ha de fer amb la bassa completament buida. En els casos en què la bassa no es pugui buidar mai, s'ha de valorar la instal·lació d'un sistema de detecció de fuites (per exemple, piezómetres). Aquest sistema eximeix de l'obligació.

Des de la Cooperativa d’Artesa de Segre, ens posem a la vostra disposició per visitar les vostres instal·lacions i realitzar aquest tràmit, així com també per assessorar-vos en aquest àmbit. No dubteu en contactar-nos si teniu qualsevol dubte.


Article d'actualitat - La nova realitat d'Internet, els ciberatacs

Aquesta setmana parlem de Ciberatacs.

Llegeix tot l'article clicant AQUI


Preus a Mercolleida del sector porcí

Preus a Mercolleida del sector porcí
Llotja de Mercolleida: Dijous, 18 de març de 2021.

Consulta els preus del sector porcí clicant aquí

 


Article: Les mosques, les inquilines no desitjades

Les mosques no només són una molèstia, sinó també un vehicle idoni per a la transmissió de malalties i bactèries diverses que afecten la salut humana i animal. N’hi ha de dos tipus; les mosques domèstiques, que no piquen però que com que també es mouen per sobre de la pell dels animals poden transmetre diferents organismes patògens als humans, i les mosques dels estables o granges, que sí que piquen i s’alimenten de sang. Per tant, encara són més perilloses a l’hora d’escampar virus i, de retruc, provocar pèrdues econòmiques importants als grangers. Què vol dir això? Que controlar les mosques és una forma de reduir la disseminació de bactèries resistents i, alhora, de prevenir conseqüències negatives per a les explotacions ramaderes.

Actualment, els mètodes de producció intensiva ramadera i aviar proporcionen sovint un ambient de cria ideal per a les mosques. Cal tenir en compte que no només podem actuar contra elles quan ja estan formades i és visible la seva presència i palpable la seva molèstia, sinó també des de l’inici del seu procés evolutiu, quan encara són larves.

En aquest punt, que té lloc a finals de març-principis d’abril, és en el que ens trobem en aquests moments. Per això, des de la Cooperativa de Segre us aconsellem d’iniciar un tractament per evitar la proliferació i desenvolupament de les larves. A l’Agrocentre disposem de diferents productes, adequats segons les característiques de cada explotació ramadera. També us podem assessorar i fer un pressupost sense compromís.

Si heu decidit iniciar un tractament de control de mosques, us recordem tres punts bàsics per a dur-lo a terme amb èxit.

  • Higiene: Encara que a priori no ho sembli, és l’aspecte més important per al control de plagues (no només de mosques sinó de qualsevol altre insecte). S’ha de mantenir una bona higiene durant tot l’any. En què hem d’incidir? Sobretot, en retirar de manera freqüent el fem o mantenir-lo el més sec possible, ja que és un dels punts d’acumulació de larves. Amb això aconseguirem trencar el seu cicle vital. També hem de mantenir el pinso emmagatzemat en un bon estat de conservació, si podem amb una cobertura adequada, doncs és un altre dels punts de confort de les mosques. I, a més, cal prevenir la humitat en les àrees potencials de cria. Els abeuradors dels animals representen una font potencial d’humitat que si estan mal dissenyats o mantinguts ens poden portar molts problemes. Finalment, ja a l’exterior de les explotacions, hem de mantenir tallada l’herba i la vegetació que envolta la granja. Això contribuirà a eliminar les zones de descans de les mosques.
     
  • Control mecànic: Comporta l’ús de dispositius de control de mosques o la retirada del fem, incloent la instal·lació de barreres físiques com les pantalles o ventiladors per prevenir l’entrada de les mosques a les granges. Altres mètodes són les trampes, els matamosques elèctrics, etc.
     
  • Control biològic: S’aconsella que formi part d’un programa integral de control de mosques en la producció porcina, basat en l’aplicació de productes químics. Un tipus de productes són els larvicides (s’apliquen directament sobre el fem per matar les larves de forma puntual per polvorització o grànuls). L’altre tipus més utilitzat són els adulticides (aplicació selectiva a les parets i sostres de les instal·lacions on descansen les mosques amb efectes a llarg termini. És un mètode efectiu i econòmic per a controlar les grans plagues de mosques).

Ajut per a la devolució del Gasoil B

Com cada any, els agricultors i ramaders poden sol·licitar la bonificació pel gasoil B consumit durant l'any 2020 (des del dia 1-01-2020 fins el 31-12-2020). El termini per sol·licitar aquesta bonificació comença el dia 1 d'abril de 2021. L'import de la devolució és de 63'71€ per cada 1000 litres.

Si voleu que des de la Cooperativa d'Artesa de Segre us tramitem aquest ajut, podeu posar-vos en contacte amb nosaltres. Necessitem la següent documentació:
- Model, marca i matrícula del vehicle o màquina utilitzada
- Totes les factures i albarans de gasoil consumit, de l'any 2020
- Entitat bancària i número de compte corrent (núm. IBAN) on voleu que es faci la devolució

Si teniu alguna factura per la qual no heu sol·licitat la devolució d'anys anteriors, consulteu-nos-ho, perquè es pot demanar l'ajut igualment.