Jornada de camp als cultius ecològics

Tècnics del Departament d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya i del PAE (Producció Agroalimentària Ecològica) van visitar, ahir dijous, alguns dels cultius ecològics que estem impulsant des d'ECO Artesa (societat participada per l'Agropecuària d'Artesa de Segre SCCL). Es tracta d'una clara aposta per estudiar la viabilitat i desenvolupar diferents cultius eco, especialment llegums i cereals antics. L'objectiu de la jornada de camp era donar a conéixer aquest projecte i destacar el valor aportat per aquest tipus de conreus tant a l'agricultura com als pagesos, així com també als propis consumidors.


Article d'actualitat - Agrocamp Corredoria d'Assegurances

Aquesta setmana parlem de les assegurances per a maquinària agrícola.

Llegiu tot l'article clicant AQUÍ


Primers tractaments preventius a la vinya, durant el mes de maig

El cultiu de la vinya pot esdevenir igual d’atractiu que delicat. Que al setembre o principis d’octubre hi pugui haver una bona verema, depèn de molts factors que no sempre estan subjectes al control humà. En aquesta època de l’any (abril, maig, juny...), és quan la vinya floreix. Creix. Però és també el moment en què fongs i plagues comencen a aparèixer (encara que en molts casos els seus efectes nocius no es visualitzin fins més tard, quan el mal ja està fet) i, per tant, cal iniciar ara tractaments preventius per mantenir sans els ceps. La prevenció, doncs, és imprescindible.

Aquests dies, estem començant a actuar contra el Mildiu, el fong més comú. Es desenvolupa entre els 12 i els 15 graus i és gairebé impossible no trobar-lo en les varietats  de vinya comunes, cosa que implica l’aplicació constant de tractaments per aturar el seu desenvolupament. Els mesos més delicats són maig i juny, per les condicions meteorològiques que s’hi registren; ni massa calor, ni massa fred. Tot i això, sempre s’ha d’estar alerta quan plou i després surt el sol, ja que les condicions climàtiques que s’hi produeixen són molt favorables a la proliferació de fongs.


POSSIBLES SOLUCIONS:

Sense intervenció humana, cal tenir present que el vent i les corrents d’aire són els principals enemics dels fongs. A nivell de control humà, el consell principal és tenir la vinya neta i sana en el moment de la floració, ja que si el míldiu arriba a afectar la planta, pot provocar danys importants en la qualitat de la flor, que afectaran irremeiablement i conseqüentment la producció de raïm. En aquest sentit, és recomanable fer tractaments amb sulfat de coure just abans que plogui o just després d’haver plogut, preferiblement al vespre-nit. Quan la temperatura atmosfèrica arriba als 28-30 graus, canviarem de fase climatològica i ja no ens caldrà patir pel desenvolupament d’aquest fong.

A l’Agrocentre trobareu productes eficaços per als tractaments. Demaneu assessorament.


Preus a Mercolleida del sector porcí

Llotja de Mercolleida: Dijous, 20 de maig de 2021.

Consulta els preus del sector porcí clicant aquí


Article: Visitants o residents, els rosegadors a les explotacions ramaderes. Com fer-hi front?

Les rates i ratolins són un veritable perill per a la bioseguretat de les explotacions ramaderes, especialment pel risc de transmissió de malalties als animals i a les persones. Si us heu plantejat dur a terme un tractament per a la seva erradicació, des de l’Agrocentre de la Cooperativa d’Artesa de Segre us indiquem un seguit de paràmetres a tenir en compte:

  • La millor prevenció és la constància en l’aplicació de qualsevol tractament. S’ha de dur a terme de manera periòdica (durant tot l’any) i també de manera programada.
  • Cal iniciar el tractament escollit al moment adequat. És a dir, no esperar a tenir la granja amb una població extensa de rates o ratolins, sinó avançarse a la proliferació massiva.
  • Encara que sembli obvi, és necessari recordarho: s’han de mantenir en bon estat els diferents dispositius col·locats a les explotacions (per exemple, les trampes o els porta esquers).
  • Per últim, és recomanable fer una rotació de productes utilitzats amb l’objectiu d’evitar que els rosegadors es tornin tolerants a les matèries actives que els componen. 

Cap granja està exempta d’una possible plaga de rates o ratolins. Però si en som conscients i actuem amb previsió, tindrem manera de fer-hi front. Recordeu: constància, oportunitat i correcte manteniment de les nostres instal·lacions. Amb això ja tindrem molt de guanyat!

Per a més informació, podeu consultar el nostre personal de l’Agrocentre, que us aconsellarà de manera personalitzada. Cada explotació ramadera té les seves característiques i les seves necessitats.


Celler Montsec presenta la nova anyada del "Mirapallars" 2018

Celler Montsec durà a terme, el proper dilluns 7 de juny, la presentació de la nova anyada (2018) del vi "Mirapallars", en un entorn molt especial. L'acte tindrà lloc al mateix tossal del Mirapallars, un dels pics més alts de la serralada del Montsec (1684 m). La presentació s'acompanyarà amb un tast de vi i un petit refrigeri. Tots els interessats en assistir-hi poden inscriure's prèviament al següent enllaç:

https://cellermontsec.com/ca/inscripcions-mirapallars 


Inspecció d'equips d'aplicació de fitosanitaris a Isona i Suterranya

Us recordem l'obligació de registre i inspecció d'equips d'aplicació de fitosanitaris, vigent des del 2011. La majoria d'aquests equips ja han passat la inspecció, però encara queda un 25% que no, possiblement perquè són equips en desús que encara no s'han donat de baixa.

Els agents rurals, de cara l'any vinent, intensificaran els controls entre tots els equips inscrits al ROMA (Registre Oficial de Maquinària Agrícola) del DARP. De moment, us informem que hi haurà el servei d'inspecció d'equips aplicadors de fitosanitaris les dates següents:

Dijous 20 i Dilluns 24 de maig

Dijous 27 i Divendres 29 de maig

Es revisaran equips adquirits fa 5 anys o més 

Tingueu en compte que, per passar aquesta inspecció, cal que les màquines estiguin prèviament registrades al ROMA a través de les oficines comarcals. 

 Per qualsevol dubte, restem a la vostra disposició.


RECORDATORI: Termini encara obert per assegurar la vostra producció de cereal i panís per a pedra i foc

Respecte la Contractació de l'Assegurança de cereal i panís, us recordem que ENCARA està OBERT el termini per assegurar la vostra producció (i també d’altres cultius) per a la PEDRA i el FOC. Només cal que ens digueu quants quilos voleu assegurar i us farem pressupost sense compromís. Els terminis de contractació són els següents:

-PEL CEREAL D'HIVERN, termini obert fins el 15 de juny de 2021
-PEL CEREAL DE PRIMAVERA, termini obert fins el 31 de juliol 2021

Per aquells que a l'hivern vàreu fer l’assegurança (Integral), podeu ampliar la producció assegurada per a pedra i foc amb una pòlissa complementària, així com assegurar les parcel·les que tingueu de cereal de regadiu. En aquest cas, el termini de contractació és el 15 de juny de 2021.

Finalment, podeu ampliar el preu d’indemnització en cas de sinistre, contractant l’assegurança MÁS VALOR (+0,05€/kg)

👉Per a més informació, podeu passar per les nostres oficines, enviar-nos un correu electrònic a maribel@coopartesa.com o bé contactar-nos al telèfon 973 400 098.


Preus a Mercolleida del sector porcí

Llotja de Mercolleida: Dijous, 13 de maig de 2021.

Consulta els preus del sector porcí clicant aquí


Informació de l'Impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles de tracció mecànica

En relació a aquest impost, des d'Agrocamp Artesa Corredoria d'Assegurances us informem que:

A partir del dia 16 de maig entrarem en el període d'al·legacions per modificar les dades publicades al padró provisional (atc.gencat.cat). Aquest termini s'allargarà fins el 4 de juny.

Posteriorment, a partir de l'1 de setembre, es publicarà el padró definitiu i s'iniciarà el període de pagament. Recordeu que es podrà pagar per domiciliació bancària o mitjançant la seu electrònica de l'ATC (Agència Tributària de Catalunya).

S'ha de disposar del corresponent idCAT Mòbil o altres sistemes d'identificació digital per tal de poder consultar les dades complertes del padró i fer qualsevol tràmit o gestió.  

Estem a la vostra disposició per a més informació.