Preus a Mercolleida del sector porcí

Llotja de Mercolleida: Dijous, 6 de maig de 2021.

Consulta els preus del sector porcí clicant aquí


La Cooperativa d'Artesa de Segre posa en marxa dos nous serveis d'assecatge

La Cooperativa d'Artesa de Segre posa en marxa dos nous serveis d'assecatge:

- D'una banda, el servei d'assecatge de cereal d'hivern humit (ordi i blat).
Dirigit a les persones que vulguin realitzar una segona collita de panís darrere d'un cereal d'hivern. L'objectiu és sembrar el blat de moro el més aviat possible per no haver-lo d'assecar amb tanta humitat ni tenir-lo tant temps al camp.

- D'altra banda, el servei d'assecatge per a pèsols, que permetrà la seva recol·lecció amb una mica d'humitat i, per tant, més aviat del que és habitual. Es vol evitar, així, possibles pèrdues per caiguda de gra.

Com sempre, quedem a la vostra disposició per a més informació.


Article sobre els reptes de futur en la nutrició dels garrins

"La societat demana aliments sense antibiòtics i uns estàndards cada vegada més exigents de benestar animal i de sostenibilitat mediambiental". Juan Carlos González Díaz, nutròleg.

Llegeix l'article


Preus a Mercolleida del sector porcí

Llotja de Mercolleida: Dijous, 29 d'abril de 2021.

Consulta els preus del sector porcí clicant aquí


Consulta la Newsletter d'aquest mes d'abril

CLICA AQUÍ


Orígens i novetat d'enguany del Celler Montsec

Jaume Gaspà, director comercial, explica els orígens del Celler Montsec i una de les dues novetats d'enguany, La Montsec Blanca. 

Mireu el vídeo clicant AQUÍ

Font: DO Costers del Segre

 

 

 


Article d'actualitat - Agrocamp Corredoria d'Assegurances

Aquesta setmana parlem de les assegurances per la llar. 

Llegiu tot l'article clicant AQUÍ


Preus a Mercolleida del sector porcí

Llotja de Mercolleida: Dijous, 22 d'abril de 2021.

Consulta els preus del sector porcí clicant aquí


Bona Diada de Sant Jordi 21'

Les espigues són fruit del treball al camp dels nostres socis i agricultors i també de la cura dels nostres tècnics. Les espigues són cereal, un dels productes essencials de casa nostra. Les espigues simbolitzen el passat, el present i el futur. Enllacen tradició i innovació. Són coneixement. Necessiten d'esforç i dedicació.

En un dia com avui, posem en valor el treball col.lectiu que dóna sentit a la nostra Cooperativa. BONA DIADA DE SANT JORDI! 


Article: La importància cabdal de l'aigua en les explotacions ramaderes

La Qualitat de l’aigua és un dels factors més importants de les granges juntament amb el pinso i la temperatura. Malgrat això, molts cops ha estat la gran oblidada. Sense anar més lluny, per exemple, hem de tenir en compte que un porc beu entre 3 i 5 litres per cada kg de pinso que consumeix, cosa que representa un 8% del seu pes viu depenent de l’època de l’any. D’altra banda, la carn magra d’un porc conté un 75% aigua i la llet de la truja el 80%.

Si parlem de qualitat d’aigua, podem definir quatre paràmetres:

1-Qualitat organolèptica: posa el focus en els problemes d’aigües estanques, algues, etc. Aquí és molt important la regeneració de l’aigua, els tancaments dels dipòsits d’aigua, etc.

2-Qualitat Físico-química: es fixa en problemes que són constants al llarg del temps, depenen de la zona i ve determinada per aspectes com la duresa (que depèn del calci i el magnesi), sulfats, pH, nitrats, nitrits, sòlids dissolts totals o salinitat, ferro, clors, etc. No sempre podem actuar contra aquests elements, ja que els tractaments poden ser cars o que no funcionin bé.

Entre altres procediments, per millorar la duresa podem posar descalcificadors i per baixar el pH podem acidificar. També cal tenir present la importància d’utilitzar filtres.  Una mala qualitat físico-química ens influeix de forma negativa en els resultats productius dels animals (podem tenir més diarrees, pitjor digestibilitat dels aliments, etc) i, per tant, obtenir un pitjor índex de conversió.

3-Qualitat Microbiològica: determinada per contaminacions fecals, deficiències en la desinfecció, aigües estancades, etc. És l’aspecte amb el que podem actuar més ja que tenim sistemes de tractament molt eficaços, que poden variar en funció de  l’origen de l’aigua, emmagatzematge i distribució.

4-Qualitat Sanitària-Toxicològica: determinada per la contaminació de microminerals, insecticides, plaguicides, etc.

 

TRACTAMENTS MÉS UTILITZATS

Els principals tractaments a nivell de granja són la Filtració, la Cloració, els Acidificants, els Peròxids d’Hidrogen i el Diòxid de Clor. En general, tothom n’ha sentit a parlar i els ha utilitzat alguna vegada a la seva explotació. Malgrat això, encara existeix un cert desconeixement al seu voltant: com funcionen, quin moment és el més indicat per aplicar-los, avantatges i inconvenients, etc. El motiu és la pressió comercial que inevitablement provoca una gran desinformació.

1-Cloració: És el tractament més barat i, en un alt percentatge de casos, molt eficaç. Cal que l’aigua tingui poca matèria orgànica. El clor és corrosiu. Hi ha d’haver poc contacte entre l’aigua i el clor de mínim 30 minuts i màxim  3 hores. En aquest sentit, és necessari que l’aigua clorada vagi a parar en un dipòsit estanc i tapat on hi tingui cabuda l’aigua que consumeix l’explotació entre 12 i 24 hores. Aquest tractament funciona bé en pH neutres i baixos, en pH alts té poca activitat. També és eficaç contra algues i bactèries. No té acció detergent. Pot donar olor i sabor a l’aigua. S’ha de vigilar la dosificació i no aplicar en aigües dures. És molt important el filtratge previ de l’aigua.

2-Peròxid d’Hidrogen: No és corrosiu ni tòxic. Actua a una gran velocitat. Permet una bona acció antibacteriana i antiviral i també és força eficaç en presència de matèria orgànica. Elimina el biofilm de les conduccions. No dóna sabor ni olor a l’aigua i, per tant, no prova rebuig dels animals. 100% biodegradable.

3-Diòxid de Clor: És un desinfectant molt efectiu, que necessita poc temps de contacte amb l’aigua per ser efectiu. No és corrosiu, ni dóna olor ni sabor a l’aigua. Destrueix la majoria dels microorganismes patògens. Actua en pH més alts i és més efectiu que el Clor amb matèria orgànica. Preveu i elimina el biofilm.

4-Acidificants: Baixen el pH de l’aigua i contribueixen a la seva higienització: per acció directa dels àcids i també perquè pot millorar l’eficàcia d’altres tractaments com ara el Clor. S’utilitza tant per àcids orgànics (baixen el pH però també tenen acció de control de bactèries patògenes, control de flora intestinal, etc) com per àcids inorgànics (baixada de pH i  neteja de tuberies). Molt indicat a la fase de transició.

Si baixem el pH, millorem la digestibilitat de la proteïna i podem baixar la incidència de diarrees. A més, també millora l’índex de conversió i es produeixen menys baixes per enterotoxèmies. En truges, també pot baixar la mortalitat, les supuracions vulvars, i en garrins provocar menys diarrees, etc.

Els acidificants poden ser tractaments complementaris amb els altres (en canvi, aquests no ho són entre ells, només se n’utilitza un, en funció del que sigui més adient per a la nostra explotació).
 

IMPORTANT! Per fer un bon seguiment dels tractaments que utilitzem podem fer anàlisis d’aigua i utilitzar kits ràpids. No hi ha un tractament ideal ni únic, cada aigua i granja pot necessitar uns determinats tractaments. Cal que us informeu bé i així podreu fer la millor elecció.

Serveis Veterinaris de la Cooperativa d’Artesa